Innovalim vol impulsar l'emprenedoria especialitzada en la cadena de valor del sector alimentari d'acord amb la innovació i a la tecnologia.

Judith Marti,

  • Aquest projecte es durà a terme pel Clúster Vitivinícola INNOVI, Packaging Cluster i Clúster Foodservice
  • Mitjançant aquesta proposta de valor, es pretén ajudar a la vinculació entre emprenedoria i empreses existents i, a l'hora, fomentar la intra-emprenedoria dins del món empresarial mitjançant un programa dividit entre formacions teòriques i pràctiques i mentories.

INNOVALIM - Innovació a l'Emprenedoria Alimentària -  enmarcat  dins del Programa per promoure l'emprenedoria territorial especialitzada (Programa primer de preacceleració), i està subvencionat pel Departament d'Empresa i Treball, amb el cofinançament del Fons Social Europeu Plus (FSE+).

El projecte té com a finalitat impulsar l'emprenedoria especialitzada en la cadena de valor del sector alimentari d'acord amb la innovació i a la tecnologia. Mitjançant aquesta proposta de valor, es pretén ajudar a la vinculació entre emprenedoria i empreses existents i, a l'hora, fomentar la intra-emprenedoria dins del món empresarial mitjançant un programa dividit entre formacions teòriques i pràctiques i mentories.

La formació teòrica constarà en un curs de formació, presentacions d'impacte, alliçonaments sobre metodologies d'innovació Àgils, recerca de finançament, etc.; mentre que la part pràctica es centrarà en innovació oberta mitjançant esdeveniments que fomentin ponts de transferència de coneixement i col·laboració.

L'àmbit concret d'especialització del projecte presentat es centra en tota la cadena de valor del sector alimentari. Dins de la mateixa cadena de valor del sector alimentari es requereix la participació de persones, equips, empreses, associacions, etc. de caràcter multidisciplinari que generin valor, i aprofitin les sinergies professionals per a aconseguir solucions viables i sostenibles, aconseguint, d'aquesta manera, un enfortiment i consolidació de tots els integrants que la conformen.

En la cadena de valor existeixen diferents reptes als que cal donar resposta. A nivell de mobilitat es poden citar la reducció de la distància de proveïment, la utilitzar d'energies alternatives com els motors híbrids, i els elèctrics en el futur, o  l'optimització tant la càrrega com les vies de transport. En gestió de l'aigua, són claus les tecnologies que permetin el reciclat de l'aigua; mentre que en envasos és interessant reduir-los el pes, fabricar-los amb materials reciclats, biodegradables i apostar pels envasos intel·ligents que assegurin la conservació i evitin el malbaratament alimentari. 

En aquest sentit durant la distribució, es perd un 5% dels aliments, un 39% durant la transformació, un 14% en restauració i un 42% a la llar, sent necessari valoritzar els subproductes com a ingredients per a altres productes d'aquesta indústria alimentària, i, en general, que tota la cadena de valor deixi enrere l'economia lineal "produir, fer servir i llençar", i adopti patrons d'economia circular.

D'aquesta manera, a causa de la gran necessitat de millora que existeix actualment en tota la cadena de valor del sector alimentari, és imprescindible que emprenedors aportin noves idees i solucions que permetin contribuir cap a una sostenibilitat i adaptació a les necessitats que ens requeria el sector en els anys pròxims, esdevenint, d'aquesta manera, com un sector clau i ple de noves oportunitats per a nous emprenedors.

Notícies relacionades


Modificar cookies