Aprovat el projecte SPBack presentat a la convocatòria de projectes de foment de l’economia circular de l’Agència de Residus de Catalunya

Judith Marti,

L’Agència de Residus de Catalunya ha publicat la resolució definitiva de les propostes presentades a la convocatòria de projectes de foment a l’economia circular de l’any 2022. Aquesta línia d’ajut té per objectiu fomentar “projectes per accelerar la transició cap a una economia circular a Catalunya, millorar l'eficiència en l'ús dels recursos materials i desacoblar el desenvolupament econòmic global del consum de recursos”.

En el marc d’aquesta convocatòria, el Packaging Cluster va acompanyar tres empreses associades (Contolpack, Ecogots i IP Trianaen la preparació i presentació de propostes de projectes innovadors en l’àmbit de l’economia circular.

Un d’aquests projectes és SPBack, impulsat per Controlpack, un dels principals distribuïdors de film estirable a nivell nacional. Amb l’execució d’aquesta iniciativa s’avaluarà la possibilitat d’activar circuits de recuperació del film estirable distribuït per l’empresa, i de fer un pilot amb algun client per activar la recuperació de film a través de logística inversa, trobar recicladors de film LDPE i contextualitzar possibles deduccions d'impost de plàstic per la recuperació de film.

El polietilè de baixa densitat (també conegut com a PEBD o LDPE per les seves sigles en anglès) és un polímer termoplàstic, del grup dels olefínics, format per múltiples unitats d'etilè. El seu punt fort és la flexibilitat. A més, és molt resistent a l'impacte i a diferents condicions tèrmiques i químiques. Tot i ser un plàstic reciclable, aquest material, com tots els plàstics verges (reciclables o no), no està exempt de l’impost al plàstic recentment imposat a tot l’Estat.

És per això que Controlpack busca oferir un sistema de logística inversa un cop utilitzat el material que ell mateix proveeix, permetent a l’empresa solventar dos grans reptes que el reciclatge presenta: (i) Volum. En molts casos alguns materials no es reciclen perquè no es recull prou volum del material en qüestió, i (ii) Coneixement del material i homogeneïtat. L’empresa coneix bé la composició del seu material i, com que és importat i manipulat per ells mateixos, presenta les mateixes característiques.

Tot i que el reciclat de materials a nivell industrial per ara no proveeixen la certificació que permet la deducció de l’impost, el projecte suposa un pas endavant en el full de ruta d’economia circular que les noves directrius marquen. A més, el nou Reial Decret d’envasos i residus industrials fa referència a bonificacions per sistemes de tancament de cicle, recuperació o reciclatge, i estableix la necessitat d’adherir-se a Sistemes Individuals o Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor de Residus (SIRAP/SCRAP).

La trajectòria de Controlpack en l’àmbit de sostenibilitat ha anat fins ara alineada amb l’optimització d’embalatge i reducció de film en aplicació a palet. L’empresa ofereix un servei tècnic a les empreses clients per a l’assessorament en l’aplicació optimitzada del film plàstic. Per tant, Controlpack actua com a proveïdor tecnològic en sistemes de recobriment de palet i centra la seva activitat I+D+i en la introducció de nous materials tècnics, com els films amb nanopartícules que permeten incrementar la seva resistència minimitzant la quantitat de plàstic aplicat sobre palet.

A més, un dels productes estrella de l’empresa és la servitització. Controlpack es dedica a la distribució de film i maquinària, però també ofereix un sistema de pay per use, és a dir, màquines a cost zero a canvi de fer ús del film propi.

Com a distribuïdor de material d’embalatge i maquinaria especialitzada per a la seva aplicació, Controlpack porta des de 2013 treballant amb els seus principals clients un model de distribució basat en la servitització. Sota aquesta forma de treballar, el sistema denominat “Pay per Use” posa a disposició dels seus clients la cessió gratuïta de maquinaria a canvi de la compra en exclusivitat de film estirable. 

Aquest sistema, representa un gran impacte ambiental des de la part de l’estalvi en aplicació de film, ja que la maquinaria de Controlpack aconsegueix estabilitzar la quantitat de film aplicada amb estalvis del 30% respecte a aplicacions manuals. I també propicia un augment del cicle de vida de la maquinaria, on Controlpack en tot moment custodia la propietat de la màquina, en fa un manteniment adequat i regula l’extensió d’ús a través de la introducció a mercats de segona mà.

Tot això els permet d’una banda oferir un millor assessorament lligat amb l’optimització de material anteriorment mencionat, i per altra banda, la implementació de sistemes circulars dels seus materials, com pretén aquest projecte.

Notícies relacionades


Modificar cookies