Barberà del Vallès impulsa la Indústria 4.0 amb la transformació digital de les empreses de packaging i alimentació del municipi

Serena Rebollo,

  • L’Ajuntament de Barberà del Vallès, Fundació Barberà Promoció i Nodus Barberà, amb la col·laboració del  Clúster del Packaging, participen al projecte “Indústria 4.0. Suma’t a la transformació digital”, dins del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona
  • La iniciativa col·laborativa estima generar noves oportunitats de negoci, ocupació i formació lligades a la digitalització
  • El passat 18 de febrer es van presentar els resultats de l’estudi de diagnosi realitzat en el marc del projecte, amb la intervenció de les ATP Engineering & Packaging i Embotits Grau Vila


El passat 18 d’octubre, es va celebrar al Centre de Negocis Nodus Barberà la sessió “Indústria 4.0. Suma't a la transformació digital”, organitzada per l’Ajuntament de Barberà del Vallès, Fundació Barberà Promoció, Nodus Barberà i Packaging Cluster. En aquesta sessió, es van presentar les conclusions del projecte finançat per la Diputació de Barcelona, en el marc del programa "Treball, Talent i Tecnologia", i es van posar sobre la taula els principals reptes de digitalització de les empreses del sector packaging i alimentari de Barberà del Vallés.  

Perejaume Ferrer, dinamitzador de la millora empresarial dels polígons industrials de Barberà del Vallès i part de l’equip a càrrec del projecte, va conduir la sessió que es va organitzar amb l’objectiu de “reforçar el teixit industrial i productiu, que és el motor econòmic del municipi i com som capaços de generar una major riquesa i cohesió social”.  

La Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barberà del Vallès vam voler donar suport al projecte amb la benvinguda institucional per part de la Sra. Eva Menor, presidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa de Badia del Vallès; el Sr. Xavier Garcés, Alcalde de Barberà del Vallès; i Mònica Sempere Creus, Tinenta alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barberà del Vallès. Van destacar aquesta iniciativa suposa una oportunitat per generar un millor desenvolupament professional del talent del territori amb la tecnologia com a “vector transformador”.  

Pol Marin, Project Manager a càrrec de la iniciativa dins del Packaging Cluster, va ser l’encarregat d’exposar les conclusions del projecte col·laboratiu que ha analitzat la cadena de valor alimentaria i de packaging del territori de Barberà del Vallés. En una primera aproximació, es va quantificar el sector i es van identificar les 12 empreses més grans a nivell de facturació del llistat de 25 empreses més grans de tot Barberà, amb una facturació conjunta de 1,892 milions d’euros i la generació de 4,216 llocs de treball 

Després d’entrevistar a empreses i entitats locals (Urban Groots, Nagual Alimentación, Industrias Plásticas Triana, ATP Engineering & Packaging, Bossar Packaging, Alimentos Friorizados Alfrisa, Autajon Label, Coviran, Groupe Barba, Embotits Grau Vila, Brafim, Joaquin Alberto i BCN Troqueles), es van detectar diverses necessitats tecnològiques i formatives com ara: la traçabilitat de la logística, automatització de processos, anàlisi i gestió de dades, impuls de la comunicació digital o la ciberseguretat. El Pla d’Acció que es proposarà, donarà resposta a totes aquestes inquietuds de les empreses del municipi amb la tecnologia com a eix transversal i eina d’accés al coneixement.  

La Marga Garcia, Coordinadora de Programes de Fundació Barberà Promoció, va donar les claus sobre alguns dels recursos disponibles per a les empreses en matèria de subvencions i finançament públic adreçats a la transformació digital. Va explicar, més concretament, línies com ara els Activa Indústria 4.0, els NoN o Cupons d’Indústria 4.0 d’ACCIÓ, els CDTI, els Ideatron – Nodus Tech Space o les considerades a les Agrupaciones Empresariales Innovadoras, del Ministeri d’Indústria. Aquests recursos volen donar suport en l’assessorament de la diagnosi digital de la mateixa empresa alhora que acompanyen la implementació de noves solucions de digitalització que suposen una millora en la competitivitat de les PIMEs catalanes.  

A continuació, es va dur a terme la taula rodona "el repte de la digitalització: com ho fan les empreses" amb la moderació d’Àlex Brossa, Cluster Manager del Packaging Cluster, i la participació d’Anna Garriga d’ATP Engineering & Packaging i l’Enric Grau d’Embotits Grau Vila. Les dues empreses van destacar la seva dificultat per trobar el perfil idoni que tingui la capacitació per la feina i les habilitats digitals més actuals, “costa trobar gent que vulgui fer el treball més físic (que comporta una empresa d’embotits) i que alhora vulgui formar-se a nivell digital” afirmava Grau. Mentre que Garriga, explicava com “els perfils sènior requereixen de més paciència, formació i suport, encara que després de dedicar-nos, es veu enseguida els resultats”.  

Entre les conclusions de debat, des d’ATP i Embotits Grau Vila suggereixen la formació del personal més sènior i suport al personal més jove, a més de facilitar el procés d’accés a ajudes i subvencions públiques, perquè les petites i mitjanes empreses puguin donar el salt a la digitalització amb moltes més facilitats.  

Finalment, després del cafè, es va concloure amb una dinàmica amb les empreses on van poder aportar individualment les seves experiències sobre: 1) quines son les principals necessitats que troben en la gestió del talent i el personal, unit a la digitalització; 2) la formació en Indústria 4.0 que pot ser interessant per a les empreses donat els reptes comentats anteriorment; 3) la seva participació en projectes subvencionats per a la millora tecnològica; o 4) les accions que voldrien que s’impulsessin per part de les entitats i de l’administració, com ara l’Ajuntament de Barberà del Vallès. És clau conèixer la resposta de les empreses davant del desafius de la gestió dels seus equips amb la incorporació de noves tecnologies que requereixen d’un coneixement més específic i tècnic.   

El projecte “Indústria 4.0. Suma’t a la transformació digital” de Barberà del Vallés arriba així a la seva quarta i última fase, on implementarà el Pla d’Acció i de desenvolupament competencial que ha elaborat per assolir els reptes identificats. Durant els pròxims mesos, es tractarà d’impulsar la capacitat productiva de les empreses del territori i transformar el teixit empresarial del món del packaging i l’alimentació gràcies a aquestes accions.  

Notícies relacionades


Modificar cookies