Packaging Cluster i News Packaging van organitzar el dilluns un webinar en línia sobre tendències en envasos de productes de venda en farmàcia, que va comptar amb la participació de representants de l'àmbit del disseny, la farmàcia, els laboratoris farmacèutics i les empreses fabricadores de packaging.
L'esdeveniment es va dividir en dos blocs. En el primer, dedicat al disseny i la percepció del packaging per l'oficina de farmàcia i el consumidor, van participar: Carles Sala, CEO de Bulldog Studio, un estudi creatiu de disseny gràfic, especialitzat en packaging i branding; José Ibañez, de Farmàcia José Ibáñez, a Gavà, Barcelona; Meritxell Marti, de Farmàcia Meritxell, a Andorra, farmacèutica i bloguera; Jordi Aromí, Strategy Manager de NG Plastics, i Daniel Sánchez, director comercial de Rafesa.
Carles Sala va començar la seva intervenció parlant sobre l'evolució de la farmàcia clàssica a un model més orientat al retail, amb més il·luminació, més accessible, obert, i packs més impactants, amb codis cromàtics per categoria, facings promocionals, flaixos de valor afegit, cada vegada més sostenibles. Quant a l'ecodisseny, va explicar que el client vol ser més sostenible i solidari però la realitat és que treballar sense minvaments, amb materials 100% reciclables, tintes amb base d'aigua, etc., és més car i finalment opta per un pressupost de menor cost. "El client ha de confiar en el dissenyador, és el prescriptor d'un nou projecte", va afirmar.
José Ibáñez va parlar de la seva experiència en la farmàcia, per exemple, la necessitat que els envasos de productes específics per a les persones de més edat tinguin una tipografia més gran; en e-commerce, no han tingut problemes, a excepció d'alguns productes amb dispensador que podien obrir-se durant el transport. Respecte als efectes de la crisi sanitària, "sí que hem notat en plena pandèmia un augment espectacular en línia i en físic una disminució de les visites i en les vendes d'algunes famílies de productes, com els labials; va caure el maquillatge i tot el derivat de l'ús de màscares com a productes per al refredat i el mal de coll, una disminució de consum que ara ja s'està recuperant"
Per part seva, Meritxell Martí va comentar: "personalment, m'agraden les coses molt ordenades i vull caixes, una imatge de serietat, de producte de qualitat, perquè tenir un pot, una ampolla, de diferents grandàries i colors crea una imatge com de basar". També va mostrar la seva decepció davant els airless que no permeten aprofitar tot el producte i va advocar per les grandàries de viatge, per exemple, en el cas dels solars, que no hi ha de 100ml per poder portar en l'avió.
Jordi Aromí va explicar que en NG Plastics tenen una divisió de taps per productes farmacèutics i, en el tema de la sostenibilitat, va destacar que compren tones de plàstic i "ens interessa poder estandarditzar al màxim la producció, quant més senzill sigui el tap, més fàcil serà de reciclar". Quant a la pandèmia, va afirmar que els ha afectat en positiu i negatiu, ja que, per exemple, va augmentar la fabricació de dispensadors per a col·liris però va disminuir la producció de taps per a ibuprofeno.
Tancant el bloc, Daniel Sánchez va coincidir amb Jordi Aromí: "moltes vegades ens centrem en els materials i deixem de costat tot el procés, no es tracta només de buscar els materials més sostenibles, reciclables, sinó que al final la R més important és reduir". Així, hi ha vegades que l'envàs en si és sostenible, però la decoració no, perquè, per exemple, s'utilitzen quatre tintes que suposen quatre minvaments. Quant al airless, va comentar que treballen els airless amb pistó: "el que aconseguim amb l'èmbol és l'aprofitament 100% del producte".
Present i futur del packaging farmacèutic
En el segon bloc, van participar experts de laboratoris farmacèutics i d'empreses del sector del packaginge, també membres del clúster: Flors Sopena Molins, Packaging Category Purchaser d'Uriach; Cintia Domínguez, comunicació de Phergal; Pedro García, CEO de Biomimetic; Oriol Aran, Engineering Manager de Quadpack; Víctor Baranda, Product Manager de Mettler Toledo i Ana Lasierra, Packaging Manager de Bella Aurora Labs.
Flors Sopena va destacar les mesures que està implementant Uriach a favor d'un packgaing més sostenible, com les cintes PVC amb materials més protectors o les cintes d'alumini amb tintes i laques nitrocel·lulosa free. També va parlar d'envasos amb major seguretat, amb taps chlid-proof i precintes de seguretat per a tubs, flascons i estotjos, i de la impressió digital, "que ens ajuda a reduir l'obsolescència de compra, la qual cosa ens fa més sostenibles", entre altres mesures. Va qualificar als proveïdors com partners, incidint en la importància de la col·laboració. Les tendències en sostenibilitat s'orienten a "reduir gramatges i negres, emprar tintes vegetals, paper FSC, envasos reciclables, eliminar prospectes, reduir film en embalatges i utilitzar plàstics reciclats, d'origen vegetal o biodegradables», va resumir Flors Sopena.
Cintia Domínguez va parlar sobre la marca Dr Tree, "el nostre vaixell almirall en sostenibilitat", certificada per Ecocert, que recentment ha aconseguit un premi VPC Green. Els envasos porten codis QR "on hi ha tota la informació tant del producte com de la línia, la política de RSC darrere de la marca, etc."
Per part seva, Pedro García va explicar que Biomimetic compta amb una patent, crosspolymer, que penetra en les capes profundes de la pell i actua com un vehicle, ajudant als ingredients actius. Per a ells, "l'embalatge és important, però no rellevant". En el cartonatge, predomina el blanc i, per a ser més sostenibles, van eliminar el encefalonado i utilitzen envasos fàcilment reciclables. L'empresa forma part del Grup Germaine de Capuccini, que compta amb un pla orientat a minimitzar els residus.
Per a l'Oriol Aran, de Quadpack, és important ser capaços d'implicar tots els actors que intervenen en el procés per aconseguir l'eficiència esperada. Des de Quadpack, "hem definit un programa d'impacte positiu", basat, a més d'en les persones, en els productes, "treballem amb l'anàlisi de cicle de vida dels productes per obtenir atributs, a part de la circularitat i la petjada de carboni, un atribut és la reciclabilitat", va explicar, per al que valoren que sigui monomaterial o, si no és possible, que es puguin separar els materials que el componen fàcilment. Integrar en el packaging material reciclat, eliminar el material no reciclable o no eficientment reciclable és clau per aconseguir els seus objectius. El primer pas és la reducció al màxim i el segon punt és la reutilització mitjançant el refill i la consigna, "com recuperar el packaging i reutilitzar-lo d'una manera eficient".
Víctor Baranda va donar a conèixer les solucions que proposa Metler Toledo en tota la cadena de valor i del Data Integrity en producció: "la integritat de dades es refereix a la integritat, coherència i precisió de les dades" i és vital per garantir la seguretat i qualitat dels medicaments. Va explicar quins són els principis Alcoa+: atribuïbles, llegibles, actuals, originals i precisos. "Hi ha canvi de processos de gestió de dades de manual a automatitzat, la tendència és connectivitat màxima, indústria 4.0 i recol·lecció de dades a temps real".
Finalment, Ana Lasierra va parlar sobre els envasos que utilitza Bella Aurora: pots de vidre per a les cremes facials, que són de disseny exclusiu, amb motlles propis; airless de pistó, "que són els que tenen alta restitució" i nous tancaments que s'obren girant el collaret; tubs d'acció localitzada; i butllofes per a fórmules concentrades. "En packaging secundari, entrem amb packaging tubular, un cilindre de cartó amb base i tapa de metall per a intentar destacar", va explicar. Actualment, "anem cap a la sostenibilitat, a gestionar nostre pack de forma més eficient i sostenible", mitjançant la reducció de pes i de volum i afavorint la reutilització i la reciclabilitat.
Tots dos blocs van finalitzar amb un debat entre els participants.