Les empreses del clúster s'autoavaluen per mesurar la capacitat de fer front al canvi

Serena Rebollo,

A la passada Immersió Estratègica del Clúster del Packaging, l’Albert Riba (Sapiens Mindset) va explicar les habilitats transformadores de l'aplicació People Analytics,metodologia desenvolupada conjuntament amb la Universitat de Barcelona, gràcies a l'anàlisi que realitza de les persones que formen una organització. Com a demostració, va passar uns qüestionaris a alguns dels assistents a la Immersió i a continuació us expliquem els resultats.


EL SAPIENS MINDSET COM A METODOLOGIA

Primer, cal esmentar que es van fer tres qüestionaris diferents en els quals es van avaluar 13 principis, sobre la base dels índexs: Sapiens, Prevenció i Referent. Es van estudiar les respostes dels participants enfront de qüestions com la por, el canvi, el fracàs o la zona de confort, que permetien fer un diagnòstic de la situació inicial, per després prendre les mesures necessàries. Aquest primer pas es diu Screening.

El següent pas en l'avaluació es l’Assessment, o que és el mateix, emprendre accions a partir del diagnòstic previ. Aquesta fase, per fer encara, varia en funció del propi usuari i els objectius que vol aconseguir, a més d'un seguiment que permet avaluar els resultats després de l'acció.

Finalment, es du a terme un anàlisi 360, Perfilats, en el qual diversos observadors, mitjançant 12 definicions, avaluen com la persona afronta els canvis i les adversitats, per millorar així les autopercepcions, l'objectivitat i la gestió de biaixos/prejudicis.

L'índex Sapiens valorava el nivell transformador de cada persona avaluada segons la categoria en la qual s'englobava, amb la condició de fer una fotografia de la situació de la indústria. Les categories de classificació dels/les participants eren les següents: Arts gràfiques i impressió, Associació, Centre tecnològic i/o d'ensenyament, Dissenyador, Distribuïdor o manipulador, Fabricant d'envasos i embalatges, Proveïdor tecnològic i Proveïdors dels fabricants. Les conclusions van ser bastant positives en termes generals, destacant els Proveïdors dels Fabricants amb un 12,5% per sobre de la mitjana,  pel que s'entén que s'està introduint la cultura de l'innovació en el modus operandi de les empreses estudiades.

L'índex Prevenció s’estimava la capacitat de prevenir problemes i avançar-se a ells per part dels entrevistats. Les conclusions van mostrar valors molt elevats, la qual cosa resulta molt beneficiós per a minimitzar riscos si s'aprofita aquesta qualitat. Els alts nivells de prevenció també indiquen una necessitat d'apostar per la transformació i el risc, ja que si volem innovar cal sortir de la zona de confort. La categoria Arts gràfiques i impressió compta amb un 4,6% de percentatge positiu enfront de la resta de categories, posicionant-lo com el major previsor del grup, encara que tots els avaluats consideren aquest punt molt important i transmetren la clara consciencia. 

Finalment, l'índex Referent, com indica el seu nom, demostra el desig de ser un referent per als altres en allò que fem o treballem. Els resultats, encara que són positius, son més baixos del que en teoria haurien de ser. Caldria apostar per ser referents en transformació, a més d'agents del canvi i oferir eines que ajudin a aconseguir aquest objectiu, com la categoria d'Arts gràfiques i impressió, que encapçala la llista amb 6,8%.

L'objectiu d'aquest estudi era oferir als participants un enfocament personal que inspirés el canvi en positiu, tant a nivell individual com dins de l'empresa, fomentant així la cultura d'innovació.

Per tal d'ampliar els coneixements a la metodologia, l'entitat ha organitzat un esmorzar d'innovació, conjuntament amb Sapiens Mindset, que es durà a terme el 27 de gener, a les instal·lacions del Centre Tecnològic Leitat.

Notícies relacionades


Modificar cookies