Es crea l’aliança per la reciclabilitat dels envasos

Serena Rebollo,

Aquest acord de col·laboració està format pel Gremi de Recuperació de Catalunya, el Packaging Clúster, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF i Dríade Solucions Mediambientals

L’Aliança permetrà certificar el grau de reciclabilitat real dels envasos en totes les fases del seu cicle de vida


Donat l’actual interès per aconseguir que els envasos siguin dissenyats seguint els preceptes de reciclabilitat necessaris per assolir un material reciclat d’alta qualitat i contribuir d’aquesta manera a una economia circular real, el Gremi de la Recuperació de Catalunya, la Càtedra Unesco de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, el Packaging Cluster i Dríade Solucions Mediambientals (DríadeSM), han arribat a un acord de col·laboració emmarcat dins de la metodologia del Certificat i Segell de Reciclabilitat.

A través d’aquest acord, i representats pel Gremi de Recuperació de Catalunya, els professionals del sector de la recuperació i reciclatge d’envasos participaran activament en la metodologia i avaluacions de reciclabilitat realitzades per DríadeSM. D’aquesta manera, tant les avaluacions realitzades com els certificats emesos, comptaran amb l’aval del gremi que aglutina més de 300 empreses dedicades a la recuperació i al reciclatge, assegurant així que les avaluacions i els resultats obtinguts en les mateixes s’han dut a terme d’acord amb els processos de reciclatge actualment aplicats i disponibles a les plantes dels gestors de residus.

D’altra banda el Packaging Clúster promourà, entre les més de 80 empreses associades, la realització d’avaluacions de reciclabilitat per tal de millorar el disseny dels envasos i assegurar el seu correcte reciclatge, així com una oferta formativa en matèria de sostenibilitat i reciclabilitat d’envasos.

La metodologia del Certificat i Segell de Reciclabilitat és la primera que existeix per mesurar la reciclabilitat real dels envasos. En aquesta, s’estudien i es quantifiquen totes les característiques del disseny de l’envàs que poden generar una disminució de la quantitat o qualitat de material reciclat, tenint en compte totes les fases del procés: consum, recollida, classificació, reciclatge i aplicació final.

La part més innovadora d’aquesta metodologia és que el resultat no mesura únicament la quantitat de material disponible per tornar-se a reciclar, sinó també la qualitat de material resultant i la seva capacitat per incorporar-lo de nou en cicles productius de qualitat.

Les empreses que sol·licitin aquestes avaluacions per als seus envasos obtindran un Certificat de Reciclabilitat i l’ecoetiqueta Segell de Reciclabilitat. A més, les entitats esmentades ofereixen a les empreses un diagnòstic de com millorar el disseny de l’envàs per evitar que les seves característiques interfereixin en els processos de recollida, selecció i reciclatge existents, i així aconseguir la màxima reciclabilitat real possible.  

Aquesta metodologia ha estat desenvolupada per DríadeSM i ha comptat amb el suport científic de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, experts de prestigi internacional en metodologia i aplicació d’avaluacions ambientals, ecodisseny i programes d’ecoetiquetatge. La Càtedra participa també en la revisió contínua de la metodologia, millorant cada any en base a l’experiència adquirida. A més, actua de revisor extern de cada avaluació realitzada per DriadeSM, respecte als procediments a seguir, garantint així la independència, serietat, rigor i neutralitat sobre la capacitat de cada envàs per a ser reincorporat a un cicle productiu de qualitat.

SGS International Certification Services Ibèrica, S.A.U., audita i avala el procés de concessió de l’Certificat i l’autorització d’ús del Segell.

Notícies relacionades


Modificar cookies