El packaging del futur estarà marcat per les característiques tècniques que dictamina la nova normativa europea per a la seva reciclabilitat

Serena Rebollo,

"Prop de 60 professionals del  sector es van interessar per la jornada sobre legislació d'envasos alimentaris"


Actualment, el marc legal en què es troba el sector del packaging genera un impacte notable en les empreses que el componen, a l'haver d’adaptar-se a les diferents directives que es marquen a nivell estatal i europeu. Una legislació que influeix en l'estratègia global i on l'economia circular es converteix en la protagonista del nou paradigma, que no és només econòmica, sinó social, política i mediambiental.

Els envasos com a element protector d'aliments i el seu marc jurídic van ser l'eix central de l'última jornada que va impulsar el Clúster del Packaging, amb el suport del Clúster Foodservice, i on es van reunir prop de 60 assistents virtuals.

Primerament, el Sr. Jordi Oliver, Director de Sostenibilitat i Expert en economia circular d’Inèdit, va presentar diverses alternatives sostenibles per a productes de gran consum, amb estratègies d'ecodisseny que generen valor compartit, i solucions a les opcions de packaging actuals. Es van veure exemples de: materials renovables, recursos vegetals, compostables, bioplàstics, venda a granel o monomaterials.

Jordi Oliver va remarcar la importància del disseny de l'envàs tenint en compte la reciclabilitat del producte, les tecnologies de què disposa el sistema de gestió de residus al país on s'hagi de distribuir l'envàs i la comunicació de la mateixa. Un dels punts que va  comentar és la comunicació de què i com ho comuniquem. Com dir que el packaging "és reciclable", quan pot ser que a la pràctica no s’arribi a gestionar, encara que sigui reciclable tècnicament, per causa de que actualment no existeixi la tecnologia o els volums necessaris perquè allò es recicli.

Per altra banda, des de la Universidade da Coruña ens va acompanyar l’expert en Dret Ambiental i Catedràtic de Dret Administratiu, el Sr. Francisco Javier Sanz Larruga, qui va explicar les implicacions sobre el sector dels aliments i les begudes del nou marc jurídic dels envasos i els residus.

La prioritat de la Unió Europea, segons F. Xavier, és la definició dels problemes de contaminació existents i la reducció de materials nocius per al medi ambient, la qual cosa suposa un repte per a les administracions municipals, una implicació activa de les empreses en la seva organització i una necessitat de sensibilització dels consumidors. Està en joc la seguretat alimentària i per a això cal implementar directrius que, de vegades, resulten complicades d’assolir per part de les organitzacions.

De la mateixa manera, el també expert en Dret Ambiental i Professor Titular de Dret Administratiu de la Universidade da Coruña, el Sr. Juan José Pernas García, va detallar l'Avantprojecte  de llei de residus i sòls contaminats que es va publicar el passat mes de juny. Una sèrie de mesures fonamentals que pretenen reduir els efectes negatius dels residus en el medi ambient i l'ús eficient dels recursos com a part de la preocupació pel canvi climàtic.

J.J. Pernas ens va aclarir les disposicions de la proposta que afecta al disseny del producte novament, a la reducció del consum total i a la prohibició de diferents plàstics d'un sol ús, així com microplàstics en productes cosmètics o detergents. Unes responsabilitats que recauen sobre les empreses i els productors de residus, principalment.

Al finalitzar les ponències, els convidats van resoldre els dubtes que van sorgir i va derivar a un petit debat entre els participants, ja que el tema que es tractava afecta a tota la cadena de valor del sector del packaging. Es va parlar sobre l'adequació de la legislació a la realitat actual i a la tecnologia existent; o de les competències de les comunitats autònomes en qüestions com les ja esmentades. 

Notícies relacionades


Modificar cookies