El Packaging Cluster finalitza la seva participació a Pick&Pack25 amb èxit

Judith Marti,

Què ha passat al Pick&Pack  2025? Des del Packaging Cluster t'ho expliquem!

Pick&Pack, la fira de  referència en tecnologia i innovació per als sectors del packaging i la  logística, es va celebrar del 13 al 15 de maig al BEC – Bilbao Exhibition  Centre. Durant tres dies, Pick&Pack for Food Industry va tenir lloc de manera simultània amb Food 4 Future – Expo Foodtech, generant sinergies entre ambdós esdeveniments i consolidant Bilbao com un punt clau per a la innovació en la indústria alimentària i logística.


 A més, l’esdeveniment va acollir el Packaging and Logistics Summit, un fòrum exclusiu centrat en la innovació dins els sectors del packaging i la logística. Al llarg de les sessions, es van abordar temàtiques d’actualitat com les aplicacions reals de la intel·ligència artificial, la robòtica i l’automatització, els reptes i les oportunitats de l’economia circular, la innovació en logística i cadena de subministrament, així com les tendències que marcaran el futur del packaging i l’alimentació, entre d’altres.

Aquest punt de trobada va reunir líders del sector per analitzar les últimes tecnologies emergents i les solucions més disruptives que estan transformant la indústria. Àlex Brossa, Cluster Manager del Packaging  Cluster, hi va participar conjuntament amb el soci Fruselva. Durant la seva intervenció es van presentar diversos projectes d’R+D+i actualment en desenvolupament, cofinançats per institucions públiques, que posen en relleu el valor de la col·laboració entre empreses i entitats per impulsar la innovació en el sector del packaging. Els projectes que va presentar:

❇️OrganicUP amb Batllegroup, BAU, Centre Universitari d'Arts i Disseny, Blue Room Innovation | Deep Tech solutions for sustainability, Tallers Soteras SL, FLiPO i el Packaging Cluster. El propòsit essencial d'aquest projecte és crear una dinàmica positiva entre productors, envasadors i consumidors per disminuir considerablement els residus i els costos relacionats amb el consum alimentari, alhora que es proposen alternatives materials per al packaging des d'una perspectiva més respectuosa amb el medi ambient. El projecte OrganicUP busca desenvolupar un biomaterial innovador, a base de residus orgànics, implementant estratègies de disseny per explorar-ne el potencial, dur a terme una prova pilot per avaluar la seva capacitat de ser modelat i produït a escala per a aplicacions industrials, i incorporar un sistema que asseguri la traçabilitat del producte al llarg de les fases de rebuig, ús i reciclatge. Amb el suport d'ACCIÓ.


❇️Implementació d'una Plataforma per traçabilitat i Gestió d'Envasos Reutilizables amb Mafrica Obach 1915, NOEL, Font Packaging Group, Enplater, Ecophir, GRUP BATALLÉ  i INNOVACC. El projecte té com a objectiu desenvolupar i implementar una eina avançada per a la traçabilitat d'envasos reutilitzables, per assegurar el compliment del Reial decret 1055/2022 sobre envasos i residus d'envasos. Aquesta normativa estableix noves obligacions per als productors d'envasos, incloent el compliment de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) i la implementació d'un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR). La iniciativa promou la col·laboració entre fabricants d’envasos, empreses del sector carni i altres parts interessades per fomentar la reutilització, optimitzar processos i assolir avantatges competitius al mercat.Amb el suport d'ACCIÓ.

❇️OXICOOK amb Grupo Carinsa, La Selva - Joaquim Albertí S.A., Embutidos Monells SA, NOEL, ENPLATER GROUP Packaging with passion, Transparent Paper Ltd. TPLKao Chimigraf, ULMA Packaging, Bon Preu, Grup Ametller Origen, IRTA (Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentarias), Packaging Cluster amb MULTIVAC Groupe, Hispack i Federación Empresarial de Carnes e Industrias Cárnicas - FECIC. L’objectiu principal del projecte OXICOOK és estudiar diferents estratègies per minimitzar el malbaratament dels productes carnis cuits llescats envasats en atmosfera protectora durant la seva vida útil comercial. Els seus resultats seran desenvolupar productes carnis cuits llescats més robusts mitjançant la combinació d’estratègies que inclouen la formulació del producte, la selecció i l’adequació de materials i dels paràmetres d’envasament que permetin garantir l’estabilitat del color durant la seva comercialització, a la vegada que conèixer quin impacte tenen els nous sistemes d’il·luminació LED que la distribució ha adoptat i com minimitzar el seu efecte per evitar el malbaratament dels productes exposats. Tot això, sense afectar la seguretat alimentàriavida útil i característiques sensorials, gràcies a l’addició de cultius bioprotectors i/o ingredients amb potencial antioxidant. Aquest projecte es realitza gràcies a l’ajut financer de la Unió Europea. Cofinançat per la Unió Europea.


❇️GREEN IMPACKT amb ANDI - Asociación Nacional de Empresarios de Colombia, CleanCluster i Packaging Cluster. El projecte té com a objectiu donar suport a la transició de les PIMEs colombianes del sector del plàstic, empaquetatges i embalatge cap a una economia circular a través de la capacitació i la col·laboració amb proveïdors de solucions de la UE. La idea central és brindar a les PIMEs accés a eines i coneixements per enfortir les seves competències i adoptar pràctiques més sostenibles al sector, tenint com a base la cooperació amb proveïdors europeus. El projecte inclou activitats de capacitació en economia circular, desenvolupament d'eines com a full de ruta i monitoratge, accés a casos d'èxit i millors pràctiques, i coneixement sobre els recursos disponibles com a fonts de finançament que impulsin l'economia circular al sector.

❇️EPIC - I3 Instrument Enhancing Packaging Innovation Ecosystems for Interregional Collaboration. té com a objectiu generar  coneixement en els ecosistemes d'innovació a les regions menys desenvolupades, permetent als actors de la innovació impulsar la transició cap a envasos sostenibles en resposta als reptes mediambientals i reguladors descrits pel Reglament d'envasos i residus d'envasos de la UE. El consorci coordinat per Nanoprogress (Txèquia) inclou 10 socis de 8 països europeus que representen els clústers: BalticNet-PlasmaTec (Alemanya), DBH InnoHub Ltd – Omnipack Cluster (Hongria), Clust-ER MECH (Itàlia), Clust-ER HEALTH (Itàlia), LITMEA- Smart Food Cluster (Lituània), Bydgoszcz Industrial Cluster Tool Valley (Polònia), Association Packaging Cluster (Espanya), Feeling Innovation by Stanpa (Espanya) i el centre de competència en recerca i tecnologia: Institute of Science and Innovation in Mechanical and Industrial Engineering (Portugal), compromès a abordar la propera transició fonamental cap a un sector de l'envasament més sostenible.

❇️Value4Pack NATUREEF Association, Pack4Food, Flanders 'FOOD, Lithuanian food exporters association (LitMEA), Valorial, el réseau innovation agri-agre, Agrifood Clust-ER, Alma Mater Studiorum - Università di Bologna, DBH Group, Omnipack zbornica Slovenije, CLIC Innovation Oy, Packbridge, Clúster Alimentari de Galícia, POLYMERIS, LETVIJAS PARTIKAS UZNEMUMU FEDERACIJA. L'objectiu es reforçar les col·laboracions interregionals, donar suport a la innovació i salvar les llacunes entre les diferents parts interessades mitjançant la creació d'un ecosistema inclusiu i la prestació d'assistència específica, per impulsar la innovació i la capacitat d'inversió a la cadena de valor europea dels envasos alimentaris. Value4Pack és un projecte d'inversió en innovació interregional (I3) que s'origina de l'European S3 Partnership Food Packaging.

En paral·lel, es va habilitar una exposició especial on empreses capdavanteres van presentar les darreres innovacions en envasos i embalatges. El Packaging Cluster hi va comptar amb un estand propi, des d’on va mostrar algunes de les tecnologies més avançades del sector i va facilitar el networking entre professionals. També s’hi van dur a terme demostracions en directe de solucions d’envasament intel·ligent i actiu, que van oferir una visió pràctica de les possibilitats que brinda l’envasament 4.0 en la indústria alimentària.

Amb tot, Bilbao es va consolidar, un cop més, com a epicentre de la  innovació en packaging i logística, oferint als professionals del sector un espai únic per connectar, compartir coneixement i generar noves oportunitats de negoci.

El Clúster del Packaging

El Clúster del Packaging és una entitat sense ànim de lucre que va ser constituïda el 2012 per diverses empreses catalanes i que avui agrupa a més de 150 membres actius entre empreses, centres de coneixement i entitats que representen tota la cadena de valor delsector de l'envàs i embalatge. L'objectiu principal de l'entitat és ajudar a la millora competitiva de les empreses que la integren, amb la finalitat de resoldre els reptes del context actual,impulsar la innovació i generar noves oportunitats de negoci.

Notícies relacionades


Modificar cookies