El CWP i el Packaging Cluster celebren la jornada interclúster aigua i packaging per a la gestió de l’aigua en el context de sequera

Judith Marti,

El passat 11 de juliol va tenir lloc la jornada interclúster aigua i packaging, coordinada pel Catalan  Water Partnership i el Packaging  Cluster per aportar solucions per a la gestió d'aigua al sector en l'actual context de sequera.

L’objectiu de la jornada, desenvolupada a les oficines del Packaging Cluster, i que va comptar amb la participació de més de 15 empreses d’ambdós clústers, era tractar solucions tecnològiques i casos d’èxit que s’han dut a terme per reduir el consum d’aigua a les indústries del sector del paper i packaging, i explicar com poden afectar aquestes restriccions i com afrontar un possible pla d’estalvi en el context de sequera actual.

Va obrir la sessió la Mireia Andreu Robert, Innovation Manager del Packaging Cluster, que va presentar la jornada i va donar a conèixer el programa. Mireia va destacar "la  iniciativa per fer projectes conjunts i sinergies entre el sector de l'aigua i  el packaging". La sessió va prosseguir amb la presentació sobre la gestió de l’aigua en un context d’emergència hídrica, de la mà de Xavier Amores Bravo, Clúster  Manager de Catalan Water Partnership, on ressalta que “Estem en  una situació d‘adaptació a la sequera, i cada vegada hem de ser més eficients  en reutilitzar i optimitzar els recursos d'aigua”.

Xavier Amores va afirmar que gairebé una quarta part del territori es troba en situació d’emergència o alerta, en especial Catalunya,  el sud d’Extremadura, Castella la Manxa i Andalusia, i que en zones d'Europa on l'aigua no era un problema ara ho està sent. El Pla d’estalvi de  l’Agència Catalana de l’Aigua ofereix eines i té certa flexibilitat “Ens  porta en situacions d'alerta, excepcionalitat i emergència. La majoria de Catalunya  està en excepcionalitat”. En aquest estat hi ha l’ús màxim de 230 litres per habitant i dia, el reompliment de piscines d’ús públic només és permès per aquelles que siguin de nova construcció o fruit d’una rehabilitació i la prohibició de regar, excepte per al reg de supervivència.

Durant la sessió es van plantejar reptes de l’aigua en el sector industrial: l’adaptació al canvi climàtic i a la sequera, l’optimització, l’eficiència, la circularitat i el compliment de nous requisits i la demanda més conscienciada i exigent en l’àmbit de la  sostenibilitat.

Finalment, es van presentar els casos d’èxit i solucions tecnològiques que s’han dut a terme per reduir el consum d’aigua a les indústries  del sector del paper i packaging. Carlos Serrano, de l’empresa AonChip, va explicar les solucions  IOT per l'eficiència en el consum d’aigua al sector del packaging. Miguel López  i Mikel Morras de Cimico van presentar dos casos d'èxit de tecnologies de  biopel·lícula en les indústries papereres. Jordi Gabarró de Telwesava exposar solucions per a la  reutilització d’aigua a partir del tractament  d'aigües residuals en el sector paperer. Per  la seva part, Raúl Alonso dAdasava explicar un cas d’abocament 0 d’aigua a la indústria paperera i Albert Bartrolí d’Aeris Tecnologías Ambientales, va presentar la valorització energètica i el tractament de residus de tintes i coles en la indústria paperera.

La jornada va ser tot un èxit, ja que es varen generar diverses sinèrgies entre els socis d’ambdós clústers que poden derivar en futures col·laboracions per promoure projectes i noves iniciatives. Les empreses participants van ser: Adasa, Aeris, Agbar, Alzamora Group, Aonchip, Carburos  Metalicos, Cimico, Decapulp, Dr Canicio Consulting Chemist, Ecolab, Eurecat,  Grup Hinojosa, Kurita, Leitat, Menshen Iber, Protecnia, Samtack, Telwesa, TM2.

Els clústers actuen com a eix i com a entorn de col·laboració per facilitar la cooperació entre empreses, centres d’investigació, legisladors i altres institucions que promouen la sostenibilitat i proveeixen a les PIMEs d’accés a noves competències, recursos i mercats.

Notícies relacionades


Modificar cookies