El Packaging Cluster presenta l'estudi propi sobre el plàstic alimentari

Judith Marti,

  •  L'entitat ha presentat un informe propi i ha traslladat les dades més rellevants sobre el rol del plàstic a la indústria alimentària.
  • En este link podràs descarregar l'informe

El Packaging Cluster, ha organitzat el passat dijous 7 de setembre 2023, la jornada en línia “Estudi sobre el plàstic alimentari” elaborat i dirigit pel propi clúster.

De la mà de la nostra experta en innovació Mireia Andreu Robert, ha estat la responsable de presentar les principals conclusions de l'estudi sobre rol del plàstic a la indústria alimentària, explorant tant els seus beneficis com els desavantatges relacionats amb la seva utilització. A més, de quantificar el sector al mercat català i espanyol i examinar una possible previsió de creixement.

Mireia va destacar el notable increment en la utilització de plàstic a la indústria d'envasos i embalatges, malgrat la percepció negativa que la societat té actualment sobre aquest material i les restriccions legislatives que en limiten l'ús. Particularment, la implementació de la legislació relacionada amb l'ús de plàstics d'un sol ús ha tingut un impacte notable tant a la indústria com a l'economia dels consumidors. Això ha estat reflectit en un augment dels preus dels productes que incorporen plàstic a més de la inflació. Alhora, l'impost al plàstic també està generant efectes adversos, com la possible limitació d'accés aquests productes per a alguns consumidors i la seva influència en la competitivitat de les empreses al mercat.

Així mateix, des d'un punt de vista empresarial, la introducció de l'impost ha plantejat reptes importants, com ara modificacions en la gestió d'ingressos i la necessitat de disposar de liquiditat per complir les obligacions fiscals mentre s'espera el cobrament de part dels clients.

La selecció del material d'envasament és de vital importància i ha de ser determinada segons el producte en qüestió, el mètode de transport i les propietats particulars. Actualment, hi ha varietat de materials alternatius al plàstic tradicional, encara que de vegades aquests poden ser menys resistents i presentar majors desafiaments en termes de reciclatge. Per això, és essencial fer una Anàlisi de Cicle de Vida del Producte i comparar objectivament els materials i les seves alternatives. Per facilitar aquest procés, el Packaging Cluster està desenvolupant una eina anomenada "Packimpact" dedicada exclusivament a envasos, que recopila dades locals i permet a les empreses prendre decisions informades sobre els seus envasos. Aquesta iniciativa s'ha pogut realitzar gràcies a un ajut d'ACCIÓ i amb la participació d'empreses sòcies del clúster iniciadores d'aquesta eina com Alzamora, Font  Packaging, Enplater, Glovo, Lucid, NG  Plastics, Rieusset, Virospack i Inèdit com a copropietari de l'eina amb Packaging Cluster.

Addicionalment, Mireia va subratllar que, segons els resultats del nostre estudi, s'espera un lleu creixement al sector de l'envàs plàstic fins al 2027, amb un augment del 5.54% a Europa i un 2.29% a Espanya, segons dades de Euromonitor.

Finalment, com a resum de les conclusions obtingudes a l'estudi, podem afirmar que el plàstic es configura com un material versàtil d'ampli ús en diverses indústries, incloent-hi l'alimentària, gràcies a les seves característiques físiques. Tot i que el creixement del sector presenta desafiaments pel que fa a la gestió de residus i la sostenibilitat, és essencial ressaltar que l'impacte de l'envasament és relativament reduït en comparació amb altres fonts de contaminació.

A més, es promou l'estratègia de les 7Rs (reduir, reutilitzar, reciclar, reparar, repensar, recusar i recompensar) per minimitzar el consum i el malbaratament de plàstic. La introducció de l'impost sobre el plàstic és un avenç significatiu en la direcció de transicionar cap a alternatives més sostenibles. Tot i les polèmiques, és fonamental apreciar la versatilitat del plàstic i adoptar un enfocament equitatiu en el seu ús responsable i en la gestió apropiada de les deixalles. S‟insta a prendre mesures concretes per adoptar pràctiques sostenibles i explorar tecnologies i enfocaments circulars com a impulsors d‟un futur més conscient amb l‟entorn.

Ja podeu conèixer l'estudi complet AQUÍ,

Sobre Packaging Cluster 

El Clúster del Packaging és una entitat sense ànim de lucre que va ser constituïda el 2012 per empreses catalanes i que avui agrupa més de 130 membres actius entre empreses, centres de coneixement i entitats que representen tota la cadena de valor del sector del packaging. L'objectiu principal de l'entitat és ajudar a la millora competitiva de les empreses que l'integren, amb el propòsit de resoldre els reptes del context actual, l'impuls de la innovació i la generació de noves oportunitats de negoci.

Notícies relacionades


Modificar cookies