Un 50% de productes biodegradables el 2025

Serena Rebollo,

  • IP Triana i Eurecat finalitzen el projecte de cerca de polímers biodegradables compatibles amb els productes de Triana


La problemàtica que hi ha amb els residus plàstics és més que evident. Hi ha diversos estudis que evidencien que el plàstic mal gestionat és un problema greu: illes de plàstic en diferents punts geogràfics, percentatge de residus plàstics al mar (més del 50% de residus al mar són de plàstic d’un sol ús), microplàstics de diferents orígens, etc. Aquest fet, ha generat una visió negativa entorn al plàstic.

Aquesta preocupació està present en el nou marc legislatiu en què es troba el sector del packaging i es que al 2018, l'acció sobre plàstics va ser identificada com una prioritat en el Pla d'Acció d'Economia Circular. Al 2019, la Comissió Europea va publicar “A circular economy for plastics” on es descriu la problemàtica de manera detallada, els impactes de la pol·lució del plàstic en la societat i el medi ambient . El mateix any, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea, van publicar la “SUP Directive” sobre els plàstics d’un sòl ús. Recentment, el “Green Deal”, va fer difusió del recull sobre les decisions preses i el Road Map d’aquest pacte verd a Europa resumits. A Espanya, ja al 2018 es treballava en un document de guia per una economia circular, i finalment s’ha publicat el “España 2030: Estrategia española de economía circular”. Les accions, tant nacionals com europees, s’estan duent a terme per un canvi que té com a directriu la sostenibilitat.

Dintre de les diferents vies de treball, el camí dels bioplàstics és preveu com a part de la solució a la problemàtica. És una mesura que està prenent força, amb tendència actual de creixement en producció, desenvolupament i aplicacions, acompanyat per directrius estatals i europees, que posiciona aquest tipus de material al focus central d’una economia circular per a l’industria del plàstic.

No obstant, els processos de transformació relacionats requereixen un coneixement més profund (comportament tèrmic, mecanismes de degradació, cristal·lització, etc.). Durant aquest darrer any i mig, Industrias Plásticas Triana i Eurecat han dut a terme l’estudi de materials plàstics més amigables pel medi ambient compatibles amb els productes de Triana. Aquest estudi té com objectiu trobar una alternativa viable al material actualment empleat per un cas en concret. D’aquesta manera, Industrias Plásticas Triana trobarà la viabilitat d’incorporar dintre del seu catàleg de productes, noves tipologies de productes fabricats amb bioplàstics que siguin sostenibles i biodegradables.

Un cop trobats els materials adequats, es vol fer una primera prova pilot, amb peces existents en el mercat les quals ens donaran la quantificació i viabilitat del projecte. L’estimació és fabricar un 5% dels envasos seleccionats en material biodegradable l’any vinent i un 50% el 2025 i un 1% i 10% respectivament del total de producció de l’empresa en la categoria d’envasos de gran consum.

Finalment, cal esmentar que l’objectiu del projecte s’ha assolit correctament, trobant un grup de bioplàstics per a ser utilitzats com a materials més sostenibles per a un envàs en concret, un saler. Aquests resultats suposen un inici en el camí cap a una economia circular, cada cop més sostenible i amb menys impacte ambiental. Industrias Plásticas Triana podrà oferir envasos biodegradables per contribuir amb la reducció de residus plàstics.

Es preveu que el camí pres no s’aturi, i el treball sigui traslladat cap a altres envasos per ampliar la gama de productes biodegradables. A més, es realitzaran assajos sota norma per a comprovar la biodegradabilitat de l’envàs.

Aquest projecte ha estat subvencionat per l’Agència de Residus de Catalunya i compta amb la participació del clúster.

Notícies relacionades


Modificar cookies